jump to navigation

SSJ Fansub beljebb zárkózás március 21, 2016

Posted by azsiamajom in *doramamajom, *Fansub infok.
trackback

SSJ Fansub beljebb zárkózás

Már 2013. november óta fordít az SSJ csapat, azaz a Shinhwa & Super Junior fansub. Sorozatokat és filmeket csak néha-néha.

A feliratokhoz eddig regisztrálni kellett a gportálos honlapukon.
Nemrég azonban átköltöztek a livejournalra és az összes munkájukat lejelszavazták. A jelszót csak a zárt facebook csoportjukhoz csatlakozva lehet megkapni.
Arról nincs szó a honlapon, hogy azok hogy juthatnak hozzá a feliratokhoz, akik nincsen facebookjuk.

Szabályzatuk erre vonatkozó pontja:

A dorama, film részleghez tartozó jelszavakat megtalálod a facebook csoportunkban. A csoport zártkörű, ezért csak csatlakozás után tudod megnézni. Jelszó nélkül nem tudod kicsomagolni a tömörített fájlokat.

Ezzel egy újabb csapat zárta el magát és munkáit félig-meddig a nyilvánosság elől. Nem tudni, mi volt pontosan az oka ennek a lépésnek, azonban valószínűsíthetően a lopások és engedély nélkül feltöltések megelőzése.

Sajnos, azonban mint a legtöbb esetben most is csak a szokásos paradoxon helyzet állt elő, mert az online feltöltőket ezek a lépések nem gátolják meg semmiben, ellentétben egy átlag nézővel, aki nem biztos, hogy szeretne végigmenni egy ilyen szintű procedúrán, ahhoz, hogy megnézzen egy sorozatot magyarul vagy csak simán nincs facebookja.

Így kettő lehetősége maradt az egyszeri nézőnek, ha nem veti alá magát a szabálynak:

-megnézi angolul
– megnézi online, és ezzel pont azt éri el, ami ellen az egész folyamat kezdődött.

A szokásos saját farkába harapó kígyó esete ez.

Ez pedig hosszútávon – a folyamatos csalódások és egyre inkább bezárkózás miatt – csak egyféleképpen végződhet, még pedig a fordítás felhagyásával.

A SSJFS munkái:
Banjun Drama (2004) – koreai szituációs komédia
Discovery of Romance (2014) – 16/16 koreai dorama
Let’s Go to the Beach (2005) – 14/14 koreai dorama
Diary of June / Bystanders (2006) – koreai thriller, hardsub
Spin Kick (2004) – koreai film
Deranged (2006) – koreai film
Holy Daddy (2006) – koreai film
The Peak / Zenith (2011) – történelmi dráma, film

Másik érdekes “veszélyforrás”, hogy több munkájuk csak hardsubosan létezik, amiről bővebben már megjelent egy cikk, akit érdekel itt el tudja olvasni:
https://doramamajom.wordpress.com/2014/04/12/elveszett-forditasok/

Szeretném leszögezni, hogy ez a bejegyzés nem bántó szándékkal íródott, hiszen mindenki úgy dönt, ahogy a legjobbnak látja. És általánosságban érvényes minden bezárkózott fansubra, csak most pont az SSJFS kapcsán jött elő újra.

Link: http://ssj-fansub.livejournal.com/

Hozzászólások»

1. SSJ Fansub megszűnt | Doramamajom - február 24, 2019

[…] Az SSJ Fansub 2013.-ban indult, majd fokozatosan be-bezárkózott. Először csak regisztrációval, majd később a livejournalon jelszavakkal is ellátták a munkáikat. Ahogy várható volt ennek se lett nagyobb védőereje. Bővebben ennek eseményeiről itt már volt szó. […]


Írd meg a véleményed!