jump to navigation

Honlap: legyen vagy sem december 18, 2010

Posted by azsiamajom in *doramamajom, *Fansub infok.
trackback

Ha egy fordító már elég befejezett felirattal rendelkezik, előbb-utóbb eljut ahhoz a kérdéshez, hogy érdemes-e egy honlapot beüzemelni.

Kétféle fordító van, az egyik egy csapat, „fansub” tagja, a másik „szabadúszó”.

Aki egy csapat tagja, annak munkái ott jelennek meg, természetesen ebben az esetben Neki nincs szüksége saját honlapra. Hiszen a csapat honlapja egyben az Ő honlapja is.

Ebből következik, hogy a honlap kérdés inkább az egyéni fordítókat foglalkoztatja jobban.
Jelenleg az összes magán-feliratozó egy helyen tudja publikálni a művet. Ez pedig a daddicts. Sajnos a magyar közösség nem rendelkezik egy olyan átfogó magyar fórum oldallal, mint amilyen a daddicts, vagy a francia letlooks. Ahol az összes magyar felirat magyar nyelvkörnyezetben megtalálható lenne adminokkal, moderátorokkal ellenőrzött egyetlen nagy fórumon.

Ezért a szabadúszók mondhatni ki vannak szolgáltatva a daddictsnak. Ez ki is derült mikor az ősszel egyszer leállt a daddicts és a feliratok nem voltak elérhetőek. Így bizonyára megfordul a fordítók fejében, hogy saját honlapot indítsanak. Amelynek,  bármilyen oldalról is kerül megvizsgálásra mindenképpen több az előnye, mint a hátránya.

Ha valaki honlapot szeretne indítani, adott a kérdés: Milyet érdemes?

Ehhez a már jelenleg piacon lévők adhatnak jó támpontot. Indulásként a saját és a felhasználók igényeit kell megvizsgálni. Egyrészt mit vár el az ember a honlaptól, mennyire akarja azt komolyan venni. Valamint azt is, hogy a letöltők mit várnak el a honlaptól. Ezek igencsak szubjektív dolgok, de pár alapvető pillérben szinte mindenki egyetérthet.

Könnyen frissíthető legyen.

Általános tendencia, hogy a tulajdonosnak – ha egyedül vezeti a honlapját – egy idő után csökken az ideje, kedve, egyéb, stb. az oldal frissen tartásához, hasonlóan, mint egy termék életgörbénél. A felhasználóknak is a legfontosabb, hogy folyamatosan új feliratokkal lássák el őket. Ezért, ha eltekintünk egy felirat elkészítésével járó munkától, és csak a honlap frissítésére gondolunk, a gyorsaság az egyszerűség egy főszemponttá válik. Hiszen az egyszerűség, gyors frissítés még akkor is belefér az ember életébe, ha éppen kevés az ideje.

Ennek a szempontnak a blog-, vagy fórumalapú honlapok felelnek meg a leginkább. A piacon lévő magyar fansubcsapatok ezt jól ismerték fel, és nagyon sok blog alapú lap fut.

Ha egy fansub több taggal is rendelkezik, praktikusság szempontjából az is említésre méltó, hogy így több ember tud frissíteni. Ha egyik tag nem ér rá, úgy a másik még mindig tud újdonsággal szolgálni.

Visszajelzés

Egyértelmű, hogy minden fordítónak kell a visszajelzés. Mindenki örül, ha visszacsatolást kap. Ezt a fansubok szintén felismerték, és már szinte minden oldalnak van saját chatboxja. Illetve a feliratokhoz külön-külön is hozzá lehet szólni, ezáltal okozva örömöt az üzemeltetőnek.

A hozzászólás lehetőségét az összes oldalon meg lehet valósítani. A gportalostól kezdve, a blogon át, a saját magunk által írt lapig.

Külcsín

A megjelenés fontos hiszen, ha egy honlap jól néz ki, szívesebben látogatják a felhasználók. Mindenki törekszik az igényes, esztétikus oldal kialakítására. Ebből a szempontból bár a blog alapú és gportalon is találni igen igényes oldalakat, sajnos a kiszolgáló mindig szab bizonyos határokat. A saját kódolású, saját oldallal rendelkezőknek van a legnagyobb mozgásterük e téren..

Regisztráció

Sok oldal regisztrációhoz köti a letöltést. Ez alapot adhat egy közösség létrejöttének, ami megnöveli az aktivitást az honlapon. A regisztráció kétélű fegyver, hiszen sok előnye mellett, sok felhasználót is elijeszthet az oldaltól. Ha egy nagyobb, komolyabb oldalban gondolkodunk több idővel, akkor a gportalos oldalak kiváló alapot nyújthatnak ilyen irány elképzeléseinknek.

Komolysága

Választáskor azt is figyelembe érdemes venni, mennyire vesszük komolyan a lapot. Csak egy gyűjtőhelyet kívánunk létrehozni, ahol, mint egy raktárból elérhetőek-e a feliratok. Egy másodlagos helyet a neten, a felirataink számára. Esetleg egy komolyabb oldalra vágyunk, szabályokkal, közösség kiépítésre, állandó életre, stb.

A magyar fordítói oldalak előnyei, hátrányai aszerint, hogy milyen típusú honlapot üzemeltetnek.

Portálok, Gportalok

Előnyei:
Magas programozói tudást nem igényel.
Regisztráció beállítható, így a felhasználók ellenőrizhetőek.
Regisztráció miatt esély van egy közösség kialakulására.

Hátrányai:
Fizetős – bizonyos esetekben
A regisztráció sok felhasználót különböző okok miatt elijeszt, így ők nem tudják élvezni a feliratokat. Kevesebb ember fogja használni az oldalt.
Bonyolultabb frissítési lehetőség

Blog, livejournal

Előnyei:
Könnyen frissíthető
Magas programozói tudást nem igényel.
Visszacsatolás fogadható, akár regisztráció nélkül is
Ingyenes

Hátrányai:
Nehezebben mérhető, ellenőrizhető statisztika
Külcsín szabályozottsága
Közösség nehezen vagy nem alakul ki.
Visszajelzés gyakorisága alacsony

Saját honlap

Előnyei:
Külcsín
Saját tárhellyel is rendelkezhet
Költözés nélkül kipróbálható minden motor.

Hátrányai:
Fizetős – bizonyos esetekben
Időigényesebb kezelés

Jelenleg a magyar piacon kb 34 fordítónak van honlapja. Ezek a következőképpen oszlanak meg.
Gportalos: 12
Blog, livejournal: 11
Saját oldal: 11

Véleményem szerint a honlap jó. Az, hogy valaki létrehoz egy honlapot, ahol elérhetőek a felirata mindenképpen jó ötlet, bármilyet alapút is készít. A saját honlap biztonságot ad egy esetleg daddictsos meghibásodás esetén, a saját oldalon lévő visszajelzések nagyobb örömöt okoznak, mint a daddictsos topikokban.

Ezért aztán mindenki állítson üzembe sajátot!

Hozzászólások»

1. esztokam - december 23, 2010

Ez is nagyon jó volt!!
Szeretem az áttekintéseidet.
Engem is a d-addicts rövid összeomlása döbbentett rá, hogy máshol is meg kell jelentetni a feliratokat, ha nem akarom, hogy elvesszenek.
Bár a honlap esetében is van olyan összeomlás/vírusfertőzés, ami szinte “gyógyíthatatlan”. Nem is olyan régen a Byakuyának volt egy ilyen esete és szinte 2 év anyagai vesztek el. Nejiék hetekig dolgoztak azon, hogy rendbe szedjék a honlapot. A blogokkal is van ilyen… (nem repestem, mikor a tumblr 2 napra összeomlott, de legalább nem vesztek el a dolgok).
Visszajelzés tényleg jó ha van, de személy szerint nem görcsölök, ha nem kapok kommentet, mert leginkább a magam szórakoztatására művelem a dolgot… (A tumblrhöz is azért tettem kommentelőst részt, hogy ha valakinek kérdése van, azt feltehesse)

2. azsiamajom - december 23, 2010

Igen, egy saját oldalból mindenki csak profitál.
A wordpressen van ilyen biztonsági mentés, amivel ha elszáll az oldal vissza lehet tölteni mindent, gonodolom ilyen a legtöbb blogszolgáltatónál van, így az összeomlás is kivédhető valamennyire.

Azt, hogy ki mennyire veszi komolyan az oldalát, szerintem az egyik legfontosabb kérdés. Induláskor ez lehet főszempont, hogy ki milyet választ.
Amúgy a tumblrt blog-alapúakból az egyik legjobban látom, mert például a wordpressen láttam már olyan, hogy törölték az egészet, mert illegális dolgokat tartalmazott. Pl: megauploados linkek miatt, stb.

3. Feliratok piaci megoszlása | Doramamajom - február 9, 2019

[…] Továbbá a saját oldalakon történik a feliratkérés, ami egy nagyszerű alap lehet a fordítónak a későbbi fordításokhoz. Ehhez az oldalon mindenképpen biztosítani kell a gyors, átlátható hozzászólási lehetőséget, pl chatbox formájában, vagy névtelen hozzászólással, mert a regisztráció sok esetben elveszi a kezdeményezési kedvet. Ha a letöltés is ahhoz kötött, akkor további elrettentést okozhat. Mára már kijelenthető, hogy véget értek azok az idők, mikor a fansubcsapatok egy-egy nagyobb közösséget ki tudtak alakítani a regisztrációval. Erről már volt szó a korábbi Honlap: legyen vagy sem bejegyzésben még 2010-ben. […]

4. Mari Fábián - február 9, 2019

Írd meg a véleményed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: